ARTÍCULOS Y RESEÑAS · Didáctica · Lengua

Ací es couen textos

Fa uns anys que tinc a la meua prestatgeria La cuina de l’ escriptura (Empúries, 2002), un regal que guarde amb estima perquè va arribar a les meues mans quan era becària. Tots hem sigut becaris alguna vegada a la nostra vida. Guardem millors o pitjors records (en el meu cas, molts bons, per sort). Quan estàs estudiant, fas l’esforç de realitzar pràctiques no remunerades i de compaginar açò amb altres treballs o aficions, per això és d’agrair que tinguen un reconeixement amb tu, per més xicotet que siga. Aquell mes de maig de l’any 2007, quan La cuina de l’escriptura va arribar a les meues mans, jo estava fent pràctiques al Servei de Dinamització Lingüística d’un ajuntament. Des d’aleshores, ha sigut —i encara ho és— un llibre primordial a la post d’ús habitual de la prestatgeria —junt a la Nova Gramàtica Espanyola, però d’això ja en parlaré en una altra ocasió.

D’acord amb la genial metàfora que utilitza l’autor, Daniel Cassany, a aquest blog es netegen, es tallen, s’adoben i es couen textos. Però també a l’escola, a la universitat, al treball, al carrer, a casa. I per això és necessari que conegam la millor manera de cuinar els nostres textos en tots els àmbits.

La cuina de l’escriptura no és un manual a l’ús, sinó va més enllà. És una guia, una ferramenta didàctica necessària, un llibre que pots llegir de l’inrevés o per capítols. Aquest està escrit en català, però també hi ha edició en castellà. Amb un llenguatge pròxim i adreçat a tot tipus de públic, l’obra de Cassany recull quantitats d’exemples per a redactar correctament: el que és correcte, el que es pot millorar i, el que és més important: com es pot millorar. En eixe sentit, és molt complet i suggerent. Però, a més, tracta no sols de redacció, sinó de l’ abans i del després. És a dir, organitzar les idees prèvies i revisar són tant o més importants que la mateixa tasca de redactar.

Els apunts, mapes conceptuals i esborranys que ha emprat per escriure aquest llibre, li serveixen a l’autor per exemplificar la teoria de la que parla. Aquest és un llibre per a escriptors. Però per a aquells que escriuen una nota a casa, per als que es dediquen a corregir i fer exàmens, per als que fan informes, per als que escriuen missatges o envien cartes i per als que escriuen contes. Perquè escriure amb correcció és important per a tothom. No sols per a qui es dedica a les lletres.

Com s’estructura un text, quina és la mesura del paràgraf ideal, com aconseguir un estil adequat, com puntuar correctament, com aplicar tècniques per recollir idees abans d’escriure, quina és la millor manera de revisar un text, així com multitud de consells, regles, exercicis pràctics i un decàleg de la redacció, entre d’altres, trobareu a esta obra. Si la degusteu bé, de segur que us fa profit.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s